Vragen over houten vloeren van Fairwood

Veel gestelde vragen houten vloeren

houten vloeren
houten vloeren facebook

Welke vragen over houten vloeren worden vaak gesteld en zijn gemakkelijk en relatief snel en kort te beantwoorden ?


Bij Fairwood komen een aantal vragen binnen die frequent terugkomen.

Deze vragen zijn ook snel op de website te beantwoorden.

Om deze vragen enigzins in te delen hanteren wij de menu indeling van de website.
Vraag:

Heeft de naam Fairwood te maken met  "Fairtrade"?

Antwoord:

Ja en Nee, Niet als er bedoeld wordt of Fairwood verbonden is met enige ideele organisatie. De naam Fairwood bestond al lang voor deze initiatieven. Wel is het zo dat Fairwood een groot belang hecht aan verantwoord bosbeleid en indien mogelijk dat dit bosbeleid wordt ondersteund en gecontroleerd door keurmerken als FSCen PEFC.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Levert Fairwood aan particulieren of aan bedrijven?

Antwoord:

Tegenwoordig levert Fairwood zowel aan particulieren als aan bedrijven. Iedereen is dus van harte welkom!

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Heeft Fairwood nog andere vestigingen dan in Tiel?

Antwoord:

Nee, Fairwood heeft de showroom en de houtloodsen alleen in Tiel. Hierdoor kunnen wij de kosten van personeel, huisvestiging, opslag, transport etc delen met onze houtimporteur. Door de lage kosten kunnen wij u de scherpst mogelijke prijs aanbieden aan onze klanten

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Wij wonen niet in de regio rond Tiel. Hoe gaat dit met levering en parketleggers?

Antwoord:

Fairwood zit alleen in Tiel, toch leveren wij het overgrote gedeelte van onze houten vloeren, kasten, tafels en terrasplanken ruim buiten Tiel. Het merendeel van onze klanten woont wel een uur rijden van Tiel. Fairwood heeft een net van parketleggers die verspreid over Nederland woonachtig zijn. Zij hoeven dus echt niet helemaal uit Tiel te komen. Omdat wij door heel Nederland en Vlaanderen leveren trachten wij het transport zoveel mogelijk te combineren. De vervoerskosten voor u en voor Fairwood blijven hierdoor tot een minimum beperkt.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Moet ik vooraf een afspraak maken?

Antwoord:

Nee, u kunt gewoon binnenkomen. Iedereen is van harte welkom en wij proberen zo vakkundig en snel mogelijk te helpen. Voor de deur is er ruime parkeergelegenheid en de kinderen kunnen spelen in de kinderhoek. Op de pagina Openingstijden vindt u de tijden.
Vraag:

Wat is beter; Massief hout of lamelparket voor een houten vloer

Antwoord:

Dit is een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Belangrijk bij uw keuze zullen zijn; de houtsoort die u wenst, de gevraagde breedte van de plank, de breedte van de (woon)kamer, hoe vaak u opnieuw wilt kunnen schuren, wilt u noesten in de planken en een authentieke uitstraling of juist strak en zonder noesten  etc.

Lees verder op Voordelen en Nadelen Lamelparket

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Maakt Fairwood de kasten en houten tafels zelf?

Antwoord:

Nee, de kasten en tafels die Fairwood tegen genoemde scherpe prijzen aanbiedt worden geproduceerd door klanten van onze houthandel. Dit kan door heel Europa gebeuren. Deze producenten waarderen de samenwerking met de houthandel en Faiwood omdat zij zo de houtrekeningen met Producten (tafels,kasten) kunnen betalen. Waardoor voor iedereen een Win-Win situatie ontstaat.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Kunnen de planken voor houten vloeren ook buiten?

Antwoord:

Nee, de terrasplanken worden gedroogd tot een houtvochtpercentage van ca 15% en de houten vloeren voor binnen ca 10%.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Moeten de terrasplanken altijd in de olie worden gezet

Antwoord:

Nee, voor de duurzaamheid hoeft dit niet perse. De houtsoorten die Fairwood heeft voor terrasplanken hebben de duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent 25 jaar of langer. Wel is het zo dat de planken in het hollandse weer grijs worden als u ze niet in de olie zet. Gemiddeld moet u de terrasplanken 1 of 2 keer per jaar in de olie zetten om het vergrijzen te voorkomen

fairwood houten vloeren tiel


Vraag:

Heeft Fairwood alleen eiken of zijn er nog andere houtsoorten?

Antwoord:

Nee, Fairwood is zeker geen "eikenschuur" zoals zovele aanbieders. Natuurlijk zijn de eiken soorten wel belangrijk. Fairwood heeft Europees eiken, Amerikaans Wit Eiken en Amerikaans Rood eiken op voorraad.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Welke andere houtsoorten?

Antwoord:

We kunnen u wel een vijftigtal houtsoorten voor houten vloeren aanbieden. Van creme witte houtsoorten tot donkerbruin bijna zwarte houtsoorten. Al deze houtsoorten komen rechtstreeks van zagerijen vanuit de hele wereld.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Hoe kan ik kiezen tussen de verschillende kleuren?

Antwoord:

Bij Fairwood kunt u de verschillende houtsoorten in de showroom zien. Maar wat belangrijker is u krijgt u altijd grote stukken plank mee, zodat u thuis met de juiste lichtinval de planken terplaatse kunt beoordelen. Om u alvast vanuit deze website op weg te helpen hebben we een speciale pagina; Kleuren houten vloeren opgesteld, die u alvast rondleidt door de verschillende kleuren van houtsoorten.
Vraag:

Kan een echt oud eiken houten vloer op vloerverwarming?

Antwoord:

Nee, echt oudhout is natuur gedroogd en heeft een houtvochtpercentage van ca. 15%. Echt oudhout zal daarom gaan scheuren. Verouderd eiken of grenen is wel gedroogd tot ca 10% houtvocht en kan daarom wel in uw woning.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Zijn de oud hout planken van Fairwood echt oudhout?

Antwoord:

O.h.a. niet. Gezien de vochtverhoudingen in onze CV gestookte woningen kiest Fairwood voor verouderde houten vloeren.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Hoe worden de planken van Faiwood verouderd?

Antwoord:

Zoveel mogelijk met de hand. Dit is wel arbeidsintensiever, maar geeft een veel mooier en authetieker resultaat. U zult geen terugkerende patronen van veroudering zien. Elke plank zal anders zijn, net als bij een eiken vloer die al tientallen jaren in een cottage heeft gelegen.

fairwood houten vloeren tiel


Vraag:

Heeft Fairwood eigen parketleggers?

Antwoord:

Ja en Nee. Fairwood heeft geen parketleggers in dienst. Wel heeft Fairwood een netwerk van leggers woonachtig door het hele land. Deze leggers werken praktisch alleen voor Fairwood en zijn zeer goed op de hoogte van de legmethodes die Fairwood aanraadt. Feitelijk voelt het voor ons als "eigen leggers".

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Welke opties zijn er voor het leggen van de houten vloeren?

Antwoord:

Er zijn vier verschillende mogelijkheden:

  1. Fairwood verzorgt zowel de Producten als het legwerk en stuurt u hiervoor de rekening.

  2. Fairwood bemiddelt tussen u en een parketlegger. Deze parketlegger werkt reeds altijd voor Fairwood en legt geheel volgens de regels van Fairwood. Het enige verschil met bovengenoemde optie is dat de legger zelfstandig de rekening aan u stuurt. Aangezien wij de legger kennen en adviseren gelden in praktijk dezelfde voorwaarden en garanties.

  3. U gaat zelf zwevend leggen; Fairwood zal u met legbeschrijvingen e.d. bijstaan. Ook kunt u gratis een boenmachine lenen. Als u zich aan onze aanbevelingen houdt zullen wij u altijd met raad en daad bijstaan. Tijdens het leggen, maar later ook als u nog vragen/opmerkingen heeft. Omdat de planken zonder lijm liggen, kunnen ze worden vervangen en is het risico voor zowel u als Fairwood gering. Het enige waar wij u op wijzen is dat u de kwaliteit van de planken (qua noesten en kleur) aanvaardt als u in de planken gaat zagen. U had ze immers reeds voor het leggen kunnen omruilen voor vervangende planken.

  4. U gaat zelf verlijmen of huurt zelf een voor Fairwood onbekende legger in. Fairwood levert slechts de Producten en is niet verantwoordelijk voor het legwerk. Planken en andere Producten kunnen voor het leggen/verzagen altijd worden omgeruild.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Wij moeten een certificaat overleggen van 10dB geluidsnorm, welke ondervloer moeten wij nemen?

Antwoord:

Alhoewel er vele goede ondervloeren zijn met vergelijkbare prestaties en een lagere prijs, is Soundex de enige ondervloer met een TNO certificaat voor 10dB voor massieve houten vloeren en lamelparket.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Moet de zilveren of de gekleurde kant boven bij Thermo-Silence ?

Antwoord:

Standaard moet het vochtscherm (=zilveren kant) onder. Uitzondering hierop is als de cemente dekvloer scherpe stukken bevat die de zilveren kant zal laten scheuren, waardoor het vochtscherm aan werking verliest.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Moeten de spanveren aan de lange of de korte zijde van de plank?

Antwoord:

Spanveren moeten over de lange zijden van de plank en incidenteel eentje op twee kopsekanten. Hout werkt immers in de breedte van de plank en nauwelijks in de lengte.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Kan een houten vloer op vloerverwarming?

Antwoord:

Ja, mits er rekening wordt gehouden met de natuurwet dat hout werkt onderinvloed van schommelingen in warmte en vocht. Lees verder op Houten vloeren en vloerverwarming.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Hoe lang moeten de planken acclimatiseren voordat ze gelegd worden?

Antwoord:

Dit hangt af van de relatieve luchtvochtigheid in de kamer door jaargetijde of werkzaamheden die in de kamer recentelijk zijn gedaan. Als de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte heel anders is dan buiten moeten de planken wel een week acclimatiseren. Dit geldt bijvoorbeeld in de winter in een drooggestookte ruimte. Is er echter in de kamer kortgeleden gestuct dan kan men beter wachten met het naar binnen brengen van de planken en eerst het overtollige vocht kwijtraken door ventilatie. Planken die reeds in de kamer zouden liggen zullen het vocht juist opnemen en dit pas later afgeven met alle gevolgen vandien.

fairwood houten vloeren tiel


Vraag:

Zijn de houten vloeren van Fairwood al afgewerkt of moet ik dit zelf doen?

Antwoord:

Fairwood houten vloeren kunnen zowel onbewerkt als bewerkt worden gelegd. Het is dus uw keuze of de bewerking voor het leggen wordt gedaan of na het leggen. De lijn van verouderde eiken Cottage vloeren is altijd al vooraf op kleur gebracht. Het voordeel van een voorbewerkte houten vloer is dat u geen droogtijd heeft van de lak of olie na het leggen. Een nadeel kan zijn dat de kleur is zoals die bij de fabricage is bepaald. U kunt geen sturing meer geven a.h.v. de lichtinval in uw woning. Ook kunt u de vloer na het leggen niet meer licht opschuren om eventuele braampjes ontstaan bij het zagen van de planken te verwijderen. Tevens vinden veel mensen dat een na-het-leggen gelakte of geoliede vloer meer eenheid en gelijkmatigheid uitstraalt. Mocht u de vloer zelf in de olie zetten bespaart u op een eenvoudige manier een aantal euro's per m2. Het in de olie zetten van een vloer kan namelijk iedereen na het lezen van onze tips.  

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Hoe vaak moet ik een vloer in de olie zetten?

Antwoord:

Niet te vaak, pas als de vloer echt schraal is geworden. Indien u namelijk de vloer te vaak in de olie zet, raken de houtporien verstopt en neemt de houten vloer geen olie meer op. Deze olie blijft dan a.h.w. als een plakkende laag op de vloer liggen. Vuil en zand blijven dan in deze plakkende laag hangen, waardoor de houten vloer weer veel eerder vies gaat worden. Beter is het dan om eerst met Clien-S de oude olie en waslagen te verwijderen.

afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag:

Kan ik de vloer met de hand in de olie zetten?

Antwoord:

Alles kan, maar of dit het beste resultaat zal opleveren valt te bezien. Fairwood adviseert een 1-schijfs boenmachine te gebruiken. Bij het gebruik van deze machine wordt de olie door de wrijvingswarmte dunner en zal de vloer mooier en meer gelijkmatig in te boenen zijn. Bovendien bespaart dit heel wat zweetdruppeltjes. Bij de aankoop van een houten vloer mag u de boenmachine gratis van ons lenen.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Hoe vaak moet ik de geoliede vloer dweilen met Clien-Z?

Antwoord:

U mag zo vaak dweilen als u wilt om het schoon te houden. Wij raden wel aan regelmatig met water en Clien-Z zeep te dweilen omdat de vloer en de kleur van de vloer dan mooier blijft. Als de vloer gaat glimmen betekent dit dat de zeeplaag te ver is afgesleten om nog bescherming te bieden.


afzelia vloeren afzelia parketvloer

Vraag

Moet ik de emmer en de mop eerst schoonmaken voordat ik met water en Clien-Z ga dweilen?

Antwoord:

Het is het beste om een speciale mop en emmer te kopen voor de houten vloer en hierin geen allesreinigers als Ajax etc. te doen. Dergelijke allesreinigers breken de zeep van de Clien-Z af, waardoor u het dweilen feitelijjk voor niets staat te doen.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Doet Fairwood ook opnieuw schuren en lakken/olieen van een bestaande vloer?

Antwoord:

Nee, de leggers van Fairwood zijn meestal druk met het leggen van nieuwe vloeren. Wel is het zo dat wij voor klanten die vroeger de vloer bij ons hebben gekocht een parketlegger van ons vragen of deze tijd heeft.

fairwood houten vloeren tiel

Vraag:

Is het niet wat overdreven datg Fairwood zovaak waarschuwt voor de met olie bedrenkte doeken?

Antwoord:

Nee, dat is uit ervaring zeker niet overdreven. Binnenbrandjes en/of branden in kliko's zijn vaak voorgekomen door spontane ontbranding van de doeken. Het beste is de doeken uit te vouwen en buiten te laten drogen.

fairwood houten vloeren tiel


Vraag:

Hoe kan het dat Fairwood tegen zulke scherpe prijzen kan aanbieden?


Antwoord:

Fairwood is nauw verbonden met een van de grootste houtimporteurs in loofhout. Bovendien heeft Fairwood relatief lage kosten. Fairwood heeft de showroom gebouwd in de houtloodsen van de houtimporteur, hetgeen qua kosten niet opweegt tegen een dure A-locatie in een winkelcentrum. Ook deelt Fairwood met de houthandel; personeel- , transport- , inkoop- en administratiekosten.Interne Links Kasten:


Houten vloeren - Eiken vloeren - Parketvloeren - Lamelparket


kasten fariwood

Interessante Links