Afwerking houten vloeren

afwerking houten vloeren

Wat is de beste afwerking houten vloeren; olie of lak ?

olie of lak voor houten vloeren en parket
Olie of lak Site NL: fairwood nl.


Welke mogelijkheden heeft Fairwood voor de afwerking van mijn houten vloer ?


olie aanbrengen vloeren

 • houten vloeren lamelparket leggen U kunt de vloer zelf gaan afwerken na het leggen van de vloer. Fairwood ondersteurnt u met beschrijvingen over bijvoorbeeld het aanbrengen van de olie. Lak wordt in de regel niet zelf door een particulier aangebracht.

 • houten vloeren zelf leggen De parketlegger die de vloer heeft gelegd brengt de olie,wax of lak na het leggen aan. 

 • lamelparket leggen Fairwood brengt de door u gekozen afwerking voor de levering reeds aan. Dit wordt gedaan in de werkplaats van Fairwood. U kunt hierbij dus vooraf nog wel invloed uitoefenen op het mengen van de kleuren. U kunt de betreffende afwerkingen of intensiteit van de bewerkingen geheel zelf samenstellen.

 •  parketvloeren en lamelparket leggen Fairwood heeft een lijn van reeds kant-en-klare houten vloeren. Alle bewerkingen zijn reeds door Fairwood aangebracht. U heeft bij deze vloeren geen inspraak in de afwerking / bewerking van de specifieke vloer. De vloer is, zoals de vloer is. U kunt deze vloeren direct na het leggen belopen en heeft geen last van droogtijden. Zie Cottage vloeren


olie in emmer

Naast de afwerking van de vloer bestaat er ook de bewerking van houten vloeren


Houten vloeren moeten ter bescherming worden afgewerkt met olie of lak. Hiernaast bestaat er ook nog de mogelijkheid om de vloer te laten bewerken. Bekende bewerkingen zijn, roken, logen, borstelen, whitewash, verouderen, thermo etc. Verder op deze pagina leest u meer hierover.Houten vloeren afwerken
Vraag 1

Als u voor de keuze staat of u de vloer wilt gaan afwerken met olie, lak of was moet u gaan kijken naar de ruimte waar de vloer komt te liggen en naar de leefsitutie waaraan u de afwerking gaat blootstellen.


Welke afwerking; olie, was of lak past bij mijn leefsituatie ?Welke afwerking op houten vloer olie, lak, was, hardwaxolie
Welke afwerking past bij ons ?


Olie zeep houten vloeren
Olie + zeep


Lak op houten vloeren, lak parketvloeren
Lak op houten vloer


Hardwax olie
Osmo Hardwaxolie
Afwerking is belangrijk voor zowel de uitstraling, het gebruiksgemak als de levensduur van uw houten vloeren:


lak vloer gelakte houten vloerOlie of lak, wat moet u kiezen als afwerking op uw houten vloer ?


Houten vloer in de olie

Olie dringt in de bovenste mm. van het hout. U profiteert daarmee van de sterkte van de houten vloer.

Op plekken waar een beschadiging zit of dat er krassen in de vloer zijn gekomen kunt u de vloer zelf gemakkelijk herstellen. Het inboenen van olie kan door iedere doe-het-zelver gemakkelijk worden gedaan.


afwerking houten vloeren

 • Olie zeep houten vloeren Olie + zeep de enige afwerking die u plaatselijk kunt bijwerken.

  Olie op een houten vloer is gebruiksvriendelijk en goed zelf aan te brengen. Eventueel met de toevoeging van een kleurpigment. Door de afwerking met de beschermende zeep is de houten vloer ook goed schoon en mooi te houden.

 • Tips aanbrengen olie op houten vloeren Tips aanbrengen olie op parket

  Hoe brengt u olie aan op de houten vloer ? Als u bij Fairwood de houten vloer koopt mag u de boenmachine gratis lenen voor het aanbrengen van de olie.

 • corcol olie Corcol Olie

  Corcol olie van Aquamarijn is een 100% oplosmiddelvrije lijnzaadolie. Corcol olie is ideaal voor het beschermen van uw houten vloer.

 • Hardwax olie Osmo Hardwaxolie

  Osmo hardwaxolie is een olie die een wat vollere uitstraling heeft dan de reguliere olie. Aan de hardwaxolie is immers wat was toegevoegd. Osmo hardwaxolie is mooi op wat donkere houtsoorten.


Houten vloeren in de olie of lak  ?


Houten vloeren in de lak

Lak is een opliggende laag. Lak is de meest afsluitende en sterkste afwerking voor houten vloeren.

Lak kan echter niet plaatselijk worden bijgewerkt en is voor een leek ook moeilijker aan te brengen. Je krijgt bij het ondeskundig aanbrengen van lak snel aanzetten en strepen.


houten vloer in de lak

 • Lak op houten vloeren, lak parketvloerenLak is de sterkste afwerking en vergt het minste onderhoud.

  Lak is een op de vloer liggende laag. Het hout wordt a.h.w. afgesloten van vuil en water. Voor projecten zijn er speciale harde lakken beschikbaar. Bij lak kunt u kiezen van glimmende houten vloeren tot matte houten vloeren

 • Skylt lak Skylt lak

  Skylt lak is een ultra matte lak. Tevens is Skylt lak projectbestendig d.w.z. bijzonder hard. Het mooie van Skylt lak is dat de houten vloer bijzonder natuurlijk oogt. Soms is het zelfs moeilijk te zien of de parketvloer daadwerkelijk gelakt is of dat het nog onbewerkte vloerdelen behelst.

 • Colorwash Colorwash

  Colorwash is een onderlaag van laksystemen. Het mooie van Colorwash is dat hierdoor een kleurpigment kan worden gemengd. U krijgt hiermee een gelakte houten vloer met een kleur naar keuze.


Afwerking Houten Vloeren Verhaal

houten vloeren olie of lak verhaal

"Begin 2001 kwam er een nieuwe woonwijk in Tiel. Zowel mijn broer -die leiding geeft aan onze houthandel- als ik kochten onafhankelijk van elkaar een nieuwe woning.

Het toeval was dat we beiden een houten vloer van dezelfde houtsoort wilde hebben. Als afwerking koos hij olie-was en ik was overtuigd van de hardheid van lak. Ik vond zijn keuze bijzonder onverstandig !


Nu hebben wij in huis een zeer kwetsbare plek; de computerhoek. Na een aantal jaren veroorzaakte de bureaustoel met wieltjes krasjes in de lak.


eiken kamer afgewerkt


Mijn vrouw en ik lopen de hele week te vertellen dat je lak niet plaatselijk kan bijwerken. Wij waren immers niet gecharmeerd om de vloer opnieuw te laten schuren en lakken. Wij probeerden daarom toch alleen de bekraste plekken bij te schuren en opnieuw te lakken. Geheel tegen onze eigen waarschuwingen in. Het resultaat laat zich raden.

Die dag was de verjaardag van ons nichtje. Onopvallend sloop ik met een pilsje in mijn hand richting zijn PC. Een gezin van 6, waaronder 4 tieners moesten wel een puinhoop hebben gemaakt van de olievloer.

Tot mijn frustratie zag de plek rondom zijn computer er prima uit. Navraag bij mijn broer leverde nauwelijks nieuws op. Hij had zich er gewoon nooit meer om bekommerd.

Mijn schoonzus vertelde vervolgens nonchalant dat zij om de zoveel tijd met een doek vol olie de olie-was vloer bijwerkte.

Mijn oorspronkelijk negatieve houding t.o.v. de keuze van mijn broer voor olie, werd zo gelogenstraft".
Bewerkingen op houten vloeren zijn beslissend voor de uiteindelijke uitstraling.


Bij eiken vloeren zijn de bemeeste bewerkingen mogelijk:

 • Roken houten vloeren, roken eiken vloeren Roken

  Meestal worden alleen Europees Eiken vloeren enkel of dubbel gerookt. Door het in aanraking te brengen van amoniak en de tanine in het eiken worden de houten vloeren bruin. Hoe langer de tijd dat beide stoffen samengebracht worden hoe donkerder de eiken vloeren.

 • Borstelen houten vloeren Borstelen houten vloeren

  Bij het borstelen van eiken vloeren komt de nerf en structuur boven. Het zachte hout naast de nerf wordt feitelijk uit het hout geslagen/geborsteld. De houten vloer krijgt hierdoor meer relief en tekening.

 • White wash houten vloeren White Wash

  Houten vloeren met een open porien structuur zoals Eiken of Essen worden bij het whitewash proces verzadigd met een dik kleurstof pigment. Dit kleurstofpigment is zo dik dat een gedeelte van de kleurstof niet meer in de houtporien dringen, maar op het hout blijft liggen. Bij een zwaar wit pigment noemen we dit whitewash houten vloeren.

 • verouderen eiken vloerenVerouderde Houten vloeren; getrommeld, geschraapt

  Met het verouderen, kastijden, schrapen van eiken vloeren geven wij de houten vloer het uiterlijk alsof de planken al tientallen tot honderden jaren oud zijn. Bij Fairwood wordt het verouderen handmatig gedaan om geen terugkerend patroon te krijgen. Bovendien kan de klant zo zelf bepalen of hij/zij de houten vloer licht- of zwaar verouderd wil hebben.

 • Thermo eiken vloerenHouten vloeren thermo

  Bij een Thermo behandelde vloer wordt het hout verhit tot wel 180 graden of hoger. Tijdens dit proces wordt het vocht in het hout gereduceerd en worden de suikers verbrand. Het hout wordt hierdoor harder en donkerder van kleur. I.t.t. het roken van het hout geldt dit door-en-door en niet alleen aan de oppervlakte. Eiken vloeren, Berken vleoren en Essen vloeren zijn geschikt voor de thermo behandeling

 • geloogd eiken Logen houten vloeren

  Door eerst een loogbeits op het hout aan te brengen worden de volgende afwerkingslagen dieper en intensiever van kleur..

Kortom: Afwerkingen en bewerkingen op houten vloeren zijn onderscheidend, maar de resultaten verschillen per houtsoort.Hoe moet ik de houten vloer onderhouden ?


Onderhoud olie vloerProducten voor onderhoud en reiniging olie houten vloeren en parket

 • Revol Revol onderhoudsolie

  Een snel drogende onderhoudsolie om de houten vloer plaatselijk bij te werken of om de vloer na een aantal gebruiksjaren weer geheel op te frissen.

 • Clien-Z zeep Clien Z onderhoudszeep

  De wekelijks te gebruiken onderhoudszeep. U doet een dopje zeep in een emmer met lauw warm water en dweilt de vloer hiermee met uitgeknepen mop. Het water verdampt tijdens het drogen en de zeeplaag blijft achter als water- en vuilafstotende laag. 

 • Clien-S reiniger Clien S

  Voor een grote onderhoudsbeurt van de vloer. Deze speciaal reiniger verwijderd oude ingelopen olie- en zeeplagen.

 • Linotyn verdunner van olie Linotyn

  Olie verdunner voor plaatselijke reparaties van de olie-zeeplaag


Hoe moet ik de houten vloer onderhouden ?


Onderhoud lakvloer


olie of lak houten vloeren


Onderhoud hardwaxolie vloer!!!!!!!WAARSCHUWING:!!!!!

olie houten vloeren olie parketvloeren, brandgevaar doeken

Zeker bij warm weer moet u uitkijken met de doeken waarmee u olie heeft aangebracht.

Deze doeken kunnen spontaan vlamvatten, met alle vervelende gevolgen van dien.

Onderschat dit niet. Vooral gevaarlijk bij ander afval.!!!!!!!Houten vloeren Referenties:


Naar welke steden levert Fairwood houten vloeren, eiken vloeren en lamelparket ?


Referenties houten vloeren van klanten in Nederland

Wat vinden klanten van de vloeren van Fairwood ?